Vragen? Mail naar owee@delftschestudentenbond.nl!
Nog maar 34 dagen tot de Owee!

Vragen

Hoe kan ik me inschrijven?

Je inschrijven bij de DSB kan alleen tijdens de OWee (14 t/m 23 Augustus), online of tijdens de infomarkt (Oude Delft 123). We hechten veel waarde aan de persoonlijke sfeer op de DSB. Om dit te waarborgen hanteren we maximum van 120 nieuwe leden per jaar. Wees er dus op tijd bij om niet het risico te lopen dat de inschrijvingen vol zijn.

Klik hier voor meer informatie

Hoe vind ik een huis?

Elk jaar komen er in veel van de DSB-huizen kamers vrij. De manier waarop zij nieuwe huisgenoten zoeken verschilt per huis. Voor sommige huizen word je door de bewoners gevraagd. Andere huizen houden een instemming, je kunt dan langs gaan en van de mensen die langs zijn geweest kiezen zij de persoon die het het best bij ze past. De kans dat je als lid snel een goede kamer vindt is erg groot.

Kan ik DSB combineren met thuis wonen?

Sam heeft als eerstejaars nog geruime tijd thuis gewoond tot ze uiteindelijk op kamers is gegaan in Delft.

Zelfs als je wat verder weg woont is het zeker mogelijk lid te zijn van de DSB. Doordat de borrels vroeg beginnen, is er nooit een lange tijd om te overbruggen na college. Als je toch wat eerder klaar bent, is dit juist een mooie tijd om in de UB je huiswerk te maken of aan projecten te werken. Ook is er elke dag een mogelijkheid om ‘s Avonds goedkoop (en gezond) te eten op de vereniging, hierdoor hoef je ook niet tussendoor naar huis. Daarnaast is Delft ook goed bereikbaar met het OV, dus je kan altijd aan het eind van de avond een (nacht)trein pakken naar huis. Als je uiteindelijk toch besluit om in Delft te komen wonen, vind je snel een kamer in een van de bondshuizen.

Hoeveel tijd kost het?

De DSB kost je exact zoveel tijd als jij ermee bezig wilt zijn. Op woensdag zijn alle verticale groeperingen aanwezig en veel borrelen ook nog op een andere avond in de week. Maar je kan borrelen zoveel als je zelf wilt. Vaak wordt voorafgaand aan de borrel met deze groep op de DSB gegeten. In een drukke studieperiode of als je andere plannen hebt kun je er dus gewoon voor kiezen om alleen mee te eten, juist later aan te sluiten, of de hele borrel een keer over te slaan. Daarnaast worden er regelmatig activiteiten en feesten georganiseerd. Ook deze zijn nooit verplicht.

Ook kun je ervoor kiezen je bij een ondervereniging aan te sluiten. Het varieert per ondervereniging hoeveel tijd je hieraan besteed en hoe vrijblijvend de activiteiten zijn. Bij een sport-ondervereniging hangt het aantal keer dat je traint af van je niveau en motivatie.

Hoeveel geld kost het?

Het lidmaatschap kost 130 euro contributie per jaar. Daarnaast bepaal je zelf wat je uitgeeft. Bier en fris kosten 90 cent en een maaltijd is er al vanaf 4 euro. Als je ervoor kiest lid te worden van een ondervereniging betaal je een klein bedrag voor de directe kosten die deze ondervereniging maakt. Dit is altijd vele malen goedkoper dan wanneer je lid wordt van een andere sportvereniging. Tot slot worden er soms activiteiten georganiseerd waar de deelnemers een klein bedrag voor betalen. Meestal zijn door de DSB georganiseerde activiteiten echter gratis.

Heeft de DSB een ontgroening?

De term ontgroening wordt onder Delftse verenigingen niet meer gebruikt. De meeste verenigingen hebben aan het begin van het jaar een periode die zij de kennismakingstijd (KMT) noemen. Hoe deze periode is ingericht verschilt per vereniging.

De KMT van de DSB bestaat uit een kamp direct na de OWee, gevolgd door twee weken waarin er in de avonden activiteiten zijn. Het doel van deze periode is om de vereniging, haar leden en je jaargenoten te leren kennen.

Tijdens de KMT zul je geen enkel college hoeven missen en ook wordt rekening gehouden met tijd die nodig is voor zelfstudie. Het gehele KMT programma is goedgekeurd door de ITA (Introductiedagen Terugkoppeling en Advies) en vindt plaats in overleg met de TU Delft. Alle leden dienen zich aan strikte regels te houden. Je hoeft je dus geen zorgen te maken dat er zich grensoverschrijdende situaties voor kunnen doen.

Kan ik DSB goed combineren met sporten?

We hebben meerdere leden die veel sporten naast hun studie en studentenleven. Je kan bij DSB sporten bij een van onze onderverenigingen, maar we hebben ook leden die lid zijn van een sportvereniging. Dit is een goede manier om toch een beetje sportief blijven naast het studeren en verenigingsleven.

Sporten bij DSB doe je vooral voor je eigen plezier. Er zijn altijd wel een paar leden te vinden om jouw favoriete sport mee te beoefenen en met een beetje geluk bestaat er al een ondervereniging voor. Deze onderverenigingen helpen bij het opzetten van georganiseerde trainingen of wedstrijden voor bepaalde sporten, waar je als lid altijd aan mee kan doen. Hierbij geldt fanatiekheid helpt en is ook zeker goed aanwezig onder de leden, maar het motto blijft altijd ‘meedoen is belangrijker dan winnen’.

Nils is bestuur van onze sport ondervereniging.

Door te sporten bij de DSB houdt je ten eerste je lichaam gezond maar het biedt ook de mogelijkheid om nieuwe mensen te leren kennen. Vaak blijven mensen na het sporten nog even hangen voor de derde helft of gaan ze door naar de DSB om daar te borrelen. Zelf voetbal ik vaak op de maandagavond, dan spelen studententeams tegen elkaar in een kleine competitie. Zo kan ik het goed combineren met overdag studeren en heb je ook nog tijd om in het weekend naar je ouders te gaan.

Issa heeft veel gesoftbald naast haar studentenleven.

Op de middelbare school heb ik altijd veel gesoftbald en dat heb ik in mijn tweede jaar in Delft ook weer opgepakt. Ik speelde bij de lokale club van Delft, waar ik twee keer in de week trainde en op zaterdag nog wedstrijden speelde. Het kostte wel wat planning om te zorgen dat ik het kon combineren, maar omdat de trainingsdagen verschilde van de standaard DSB borrelavond, ging het prima.

Kan ik DSB goed combineren met andere activiteiten?

Janna deed in haar eerste jaar bij de DSB ook een parttime bestuur bij haar sportvereniging.

Tijdens mijn eerste jaar bij DSB was ik zowel bezig met het afronden van mijn bachelor (ik was aankomend vijfdejaars student toen ik lid werd!) als met mijn functie in een parttime bestuur van een sportvereniging. Waar ik bij de sportvereniging met de hamer zwaaide, was ik bij DSB weer een eerstejaars. Op maandag en donderdag begeleidde ik trainingen, op dinsdag was ik afwisselend bij mijn sportvereniging of thuis. Woensdag, de drukste borreldag bij DSB, was daardoor de ideale dag voor mij om te borrelen. En stiekem kwam ik ook nog wel eens langs op de borrel nadat ik 60 km gefietst had… Ik ben blij dat ik dit heb kunnen combineren, niet alleen vanwege mijn persoonlijke ontwikkeling, maar zeker ook om lekker in beweging te blijven naast de borrels!

Laetitia deed naast haar eerste jaar Technische Bestuurskunde ook verschillende commissies.

Terwijl ik begon aan mijn eerste jaar Technische Bestuurskunde was ik ook bezig als commissie bij de DSB, waar ik samen met drie andere het jaarboek maakte. Tegelijkertijd was ik actief in de acquisitiecommissie (die focust op het binnenhalen van sponsoren) en de kascommissie (die houdt de financiën van de vereniging in de gaten). Omdat al die commissies parttime zijn en verschillende werkdrukken hebben, was dit goed te combineren met het halen van mijn BSA. Ik vind het leuk om betrokken te zijn bij commissies om zo naast mijn studie ook wat anders te doen.

Hoe is het bij DSB voor vouwen?

Lisa is actief als commissie van DSB

Als vrouw in Delft kan het soms lastig lijken om andere vrouwen te vinden. Bij DSB hebben we ook meer mannen dan vrouwen, maar is de groep vrouwen toch groot genoeg voor eigen activiteiten zoals een cocktailavond of High Tea en hecht genoeg om bijvoorbeeld samen galajurken te gaan shoppen. Je komt sowieso in een gemengde verticale groepering terecht, waardoor je meteen een aantal vrouwen binnen de vereniging leert kennen. Omdat iedereen elkaar kent bij DSB leer je de rest ook snel genoeg kennen. Bang zijn dat je als vrouw bij DSB niet genoeg vriendinnen vindt is dus niet nodig!

Kan ik DSB nog steeds een bijbaan doen als ik lid ben en studeer?

Ivar werkt naast zijn studie en studentenleven bij DSB ook in het weekend.

De DSB heeft in principe borrelavonden van maandag t/m donderdag met uitzondering van speciale evenementen. Hierdoor is het erg gemakkelijk om in het weekend nog een bijbaan te hebben. Ook zijn de meeste feesten op een donderdag. Het is dus goed te combineren om in het weekend nog wat geld te verdienen en geen feesten of activiteiten mis te hoeven lopen!

studenten wegwijzer logo

Wil je meer algemene informatie over de DSB, kijk dan eens op deze pagina .
Ook kun je bij Studenten Wegwijzer terecht voor studentenkorting en belangrijke zaken als verzekeringen.