Vragen? Mail naar owee@delftschestudentenbond.nl!
Nog maar 34 dagen tot de Owee!

Delftsche Studenten Bond

De DSB is een van de vele studentenverenigingen in Delft. Waarom kies je dan voor de DSB? Dat is heel simpel. In de 122 jaar dat we bestaan hebben we van de DSB een geweldige vereniging gemaakt die in vele opzichten uniek is in Delft! Knallende feesten, leuke activiteiten en vrienden maken van verschillende studies en leeftijden. Dit alles kan op een manier die prima te combineren is met je studie.

Op de DSB kent iedereen elkaar en hangt er een persoonlijke sfeer. Als eerstejaars sta je direct midden in de vereniging. Door onze verticale structuur kom je al snel in contact met ouderejaars. Je wordt al vroeg uitgedaagd en betrokken bij de vele activiteiten die het hele jaar door worden georganiseerd. De Delftsche Studenten Bond in een paar woorden samengevat:

Ook in tijden van corona zijn wij nog steeds een activieve vereniging. Zo hebben we al pubquizzen, een bingo avond, een zoom feest, crazy 88 opdrachten en Koningsspelen georganiseerd. Voor meer hierover, check onze Instagram.

Voor meer informatie, zie onze website

Sociëteit Tyche

Een monumentale sociëteit waarin echt alles kan.

Al 67 jaar zijn wij trotse eigenaar van een prachtig monumentaal pand aan de Oude Delft 123. Onze sociëteit draagt de naam Tyché (de Griekse god van het lot) en door leden wordt het pand vaak de Kroeg genoemd.

In ons pand met de vele ruimtes en mogelijkheden kunnen we de gekste activiteiten en grootste feesten organiseren. Denk aan een grote achterzaal waar je een strandfeest organiseert door er gewoon veel zand in te storten of een schuimfeest met schuim tot over de bar! Ook hangt hier een kroonluchter die sterk genoeg is om 15 man in te laten zitten. De geluidsdichte voorzaal, waar je tot in de vroege uurtjes zoveel herrie kunt maken als je wilt door een gezellig feest te houden of met onze band te oefenen.

Als je gewoon een keer een avondje wilt relaxen, kan dat in de kelderbar. Dit is een sfeervolle ruimte waar ook gepoold of gekaart kan worden, onder het genot van een heerlijk speciaalbiertje.

Verder hebben we een mooie grote tuin waar 's zomers onder andere gezellig geborreld en gebarbecued kan worden in de zon.

Tenslotte ligt op de eerste verdieping de sfeervolste eettafel van Delft. Dagelijks komen hier veel studenten eten. Het is lekker, goedkoop en het scheelt afwassen. Van maandag tot en met donderdag kun je bij ons al vanaf € 4,00 een complete maaltijd krijgen.

Emma
EmmaEerstejaars
Hugo
HugoCommissie
Ouders Meike
MeikeOuders
duco
DucoOud-Bestuur
Elke
ElkeLid

Emma

Emma is een eerstejaars studente bij Food, Commerce & Technology die zich vorige OWee bij de DSB heeft ingeschreven.

In eerste instantie wilde ik van geen enkele vereniging lid worden maar na een paar gezellige dagen in de OWee op de DSB heb ik mij toch ingeschreven bij deze topvereniging. Dit is de beste keuze die ik als student ooit gemaakt heb.

Ik kom uit Amsterdam dus kende nog niemand maar ik voelde me hier meteen thuis.

Door het knusse en de gekheid van de DSB vond ik het hier minstens 15 keer zo leuk dan bij andere verenigingen waar ik langs ben gegaan. Wat ik erg leuk vind aan de DSB is dat je altijd in contact komt te staan met leden uit verschillende jaarlagen door de verticale groeperingen. In een korte tijd leerde ik veel leden en de vereniging zelf erg goed kennen. Ik was gevraagd voor een eerstejaarscommissie die open feesten organiseert; op deze manier heb ik veel geleerd over wat er allemaal bij komt kijken en word ik nog meer betrokken bij de DSB. Als je problemen hebt of ergens niet uitkomt met jezelf of je studie, zijn er genoeg leden die je willen helpen of ondersteunen waar nodig. Zo had ik heel lang geen kamer in Delft maar kon ik altijd wel bij iemand terecht. Nu merk ik al dat ik vrienden heb gemaakt die ik niet meer kwijt zou willen!”

Hugo

Hugo is een tweedejaars student die zich in zijn eerste jaar heeft ingeschreven bij de DSB.

Toen ik als eerstejaars begon bij de DSB voelde ik me gelijk thuis.

Ik heb binnen no-time iedereen leren kennen en kon gelijk leuke commissies doen, zoals themaborrels neerzetten als activiteitencommissie. Hiernaast heb ik samen met drie anderen een jaarboek mogen schrijven en uitgeven. Dit kon naast het studeren en hierdoor heb ik de vereniging nóg beter leren kennen. Door hulp van ouderejaars heb ik dit ook kunnen combineren met het halen van mijn BSA. Het beste is dat ik al deze ervaringen samen met mijn goede vrienden op heb kunnen doen. Ook al is de DSB nog geen twee jaar deel van mijn leven, zou ik het niet meer weg kunnen denken, ik zie de vereniging nu als een tweede huis!

De ouders van Meike

Onze dochter Meike is actief lid van de DSB. Ruim anderhalf jaar geleden verhuisde ze naar Delft waar ze op kamers ging en begon aan een nieuwe studie. Daarnaast wilde ze na de Owee ook per se lid worden van DSB! Wij hebben in die tijd wel eens gedacht: “Gaat haar dat allemaal wel lukken?”

We hebben ondertussen al veel verhalen gehoord over de vereniging en haar activiteiten, we zijn naar de ouderdag geweest en we hebben een aantal leden van haar college Krat ontmoet op haar 21 diner. Toen hebben we zelf ervaren hoe goed de onderlinge sfeer is. Ze is momenteel actief als lid van de OC en druk bezig met de voorbereidingen van de Owee in augustus. We kunnen nu dan ook alleen maar concluderen dat haar lidmaatschap van DSB haar vooral veel brengt!

Ze heeft veel nieuwe mensen leren kennen, er zijn al heel mooie vriendschappen ontstaan, en tja, dat borrelen hoort er echt bij hoor… aldus Meike.

Wij vinden het heerlijk om al haar enthousiaste verhalen te horen over de DSB en het studentenleven. We zijn dan ook heel trots op haar, op hoe ze nu in het leven staat en hoe ze geniet van het leven. Ze zit bij DSB helemaal op haar plek!

Duco

Duco stond vorig jaar als Bestuur aan het hoofd van de vereniging. Hij heeft een jaar lang zich fulltime bezig gehouden met onder andere alle financiële zaken van de vereniging.

Als aankomend eerstejaars had ik mij ingeschreven bij de DSB. Ik had echter geen idee wat mij te wachten stond. Waar ik me inschreef voor de feestjes, borrels en activiteiten, stond er eigenlijk veel meer dan dat te wachten.

Tijdens de introductieperiode en in je eerste jaar kom je er al snel achter dat jij niet slechts een lid bent van de vereniging, maar dat jij de vereniging zelf bent.

Het zijn de leden zelf die alle mooie activiteiten en borrels mogelijk maken en de Kroeg draaiende houden.

In mijn vierde jaar was ik penningmeester van het Bestuur van de vereniging. Ik was heel de dag bezig met geld cijfertjes, van boekhouden tot belastingaangiften en van muntjes tellen tot debiteurenbeheer. Maar al dat harde werken wordt wel beloond met met het meest gezellige en leuke jaar van je leven dat je samen meemaakt met je bestuursgenootjes en alle andere leden!

Elke

Elke is lid geworden in 2015

Ik wilde me als aankomend eerstejaars focussen op mijn studie, zoals iedereen dat wil doen. Toen kwam ik erachter dat het toch het leukste is als je vanaf het begin lid bent van een vereniging; zo maak je het meeste mee!

Uiteindelijk heb ik me ingeschreven bij de DSB omdat zij voelde als een vereniging waar ik gewoon mezelf kan zijn.

En beter nog, ik heb mijn propedeuse gewoon gehaald in mijn eerste jaar! Studeren is combineren, zeggen ze ;) Daarnaast heb ik de unieke kans gekregen om in een vrouwelijk verenigingshuis te wonen.

Unieke structuur

De DSB is uniek door de collegestructuur. Bij de DSB is iedereen gelijkwaardig, in tegenstelling tot andere studentenverenigingen waar vaak ongelijkheid heerst tussen jongerejaars- en ouderejaarsleden. Colleges zijn vriendengroepen met leden uit verschillende jaargangen, die ieder jaar weer nieuwe eerstejaars opnemen.

Zodra je lid wordt ga je bij een college of richt je met jaargenoten een jaargroep op. Zon jaargroep kan dan weer uitbloeien tot een nieuw college door elk jaar weer nieuwe eerstejaars op te nemen.
Colleges komen een aantal keer in de week naar de sociëteit om met zn allen te eten en te borrelen. Ze ondernemen ook gave activiteiten buiten de DSB, zoals lekker barbecueën, weekendjes weg, wintersport, zomervakantie of een avondje flink stappen!

Bondshuizen

Geen zin in instemmingen waar 20 mensen voor dezelfde kamer komen? Geen zin om bij random mensen in een kamer te komen?

Als DSB-lid kun je met slechts een klein beetje zoekwerk aan een kamer komen of een eigen bondshuis oprichten met college-genoten. De binnenstad van Delft en daarbuiten kent vele huizen bewoond door DSBers. Vrouwen-, mannen- of gemengde huizen, met elk hun eigen sfeer.

Inschrijven

Schrijf je tijdens de OWee in bij de inschrijfbalie in de DSB voor de beste tijd van je leven!

Je studententijd gaat de mooiste tijd in je leven worden. De DSB helpt je dan ook om het meeste uit de komende jaren te halen. Elke week zijn er drukbezochte borrels waar je met je vrienden een drankje kan drinken en bij kan komen van al het studeren. Ook worden het hele jaar door gave activiteiten georganiseerd. Naar evenementen als de cantus en het gala wordt ver van te voren uitgekeken en die leveren altijd de meest legendarische verhalen op.

Kijk tijdens de OWee dus goed rond bij alle verenigingen en kom zeker even langs bij de DSB en vraag naar verhalen van leden!

Het is belangrijk om te onthouden dat je de week na de OWee vrij moet houden! Bijna alle studentenverenigingen hebben tijdens deze periode een kennismakingskamp. Hierbij leer je je jaargenoten, de vereniging en haar leden beter kennen. Laat je vooral niet afschrikken door deze introductieperiode om ergens lid te worden, het is het meer dan waard!

Klik hier voor meer informatie

Onderverenigingen

Naast colleges kent de DSB ook onderverenigingen, waarvan sommige uniek zijn in Delft! Op cultureel en sportief gebied kun je je helemaal uitleven en mocht jouw hobby niet bestaan, dan kun je daar zelf een ondervereniging voor oprichten! Sommige onderverenigingen zijn wekelijks actief, anderen organiseren een paar keer per jaar een mooie activiteit.

Sport

voetbal

Voetbal

D.S.S.V. Achilles

Speel je al jaren, en wil je dit blijven doen nu je in Delft komt studeren? Of lijkt dit je juist het moment om voetbal eens te proberen? Met elk niveau kun je bij Achilles terecht. Alle teams trainen wekelijks en doen mee aan de studentenvoetbalcompetitie en verschillende toernooien.

hockey

Tennis & Hockey

D.S.S.V. Achilles

Achilles houdt zich de laatste jaren ook bezig met tennis. Bij genoeg animo wordt meegedaan aan competities. Daarnaast faciliteert Achilles voornamelijk de mogelijkheid voor tennissers om met elkaar in contact te komen, zodat zij met elkaar kunnen trainen.

Ook voor hockey kun je bij Achilles terecht. Of je nu gezellig wilt trainen, of juist heel fanatiek, het kan allemaal.

klimmen

Klimmen

D.S.T.V. Sucellos

Onze klimsport ondervereniging bevat zowel extreem gemotiveerde leden die meermaals per week samen trainen, als leden die af en toe voor hun plezier gaan boulderen of klimmen. Ook gaan zij zo nu en dan samen op vakantie naar bouldergebieden als fontainebleau.

Naast klimmen organiseert Sucellos ieder jaar voor de hele vereniging een Ardennenvakantie. Tijdens deze reis wordt gecampeerd in de natuur en worden er verschillende activiteiten gedaan als kanoën en een kompastocht. Natuurlijk mag een groot kampvuur s avonds ook niet ontbreken.

voetbal

Zeilen

D.S.Z.V. Peer de Schuymer

Elk jaar worden er een aantal zeilweekenden georganiseerd. Op deze weekenden gaan zowel ervaren wedstrijdzeilers als leden die nog nooit op een boot gezeten hebben mee.

voetbal

Autopuzzelritten

D.S.M.C. Technische Toeristen

Een super gave speurtocht, op groot niveau! Oude of gehuurde autos worden tijdens autopuzzelritten ingezet, die ondervereniging Technische Toeristen ieder jaar organiseert. Gekke autos, hilarische routes en absurde prijzen zijn onlosmakelijk aan deze ritten verbonden. Weer zon ondervereniging die uniek in Delft is.

hardlopen

Atletiek

D.S.A.V. Puf

D.S.A.V. Puf neemt de organisatie van de deelname van de DSB aan hardloopevenementen voor haar rekening. Dit is sowieso ieder jaar de Batavierenrace, s werelds grootste estafetteloop speciaal voor studenten. Afhankelijk van de interesse doet Puf ook met andere hardloopevenementen mee

schieten

Schieten

D.S.S.V. t Rooije Roosken

Heb je altijd al willen schieten of wil je je schietkunsten verbeteren? Dan kun je lid worden bij t Rooije Roosken. In de zomermaanden schiet t Rooije Roosken er lustig op los in de achtertuin, waarbij menig ei, badeendje of ander voorwerp op creatieve wijze sneuvelt.

darten

Spelen

D.S.B.V. Beyaart

D.S.B.V. Beyaart begon ooit als een schaak-ondervereniging, maar is inmiddels veel verder uitgegroeid. Regelmatig wordt er gekaart, gedart of worden er andere spellen gespeeld. Ook worden hiervoor toernooien georganiseerd, waar fanatiek aan meegedaan wordt.

Cultuur

debat

Debatteren

D.S.D.C. Logica

Debatondervereniging Logika is de plek waarin liefhebbers van debatteren elkaar kunnen vinden. Enige keren per jaar organiseren zij debattoernooien waaraan iedereen kan deelnemen. Zo nu en dan wordt dit gekoppeld aan een speciale gelegenheid, bijvoorbeeld de studentenraadverkiezing, of wordt er een speciale jury uitgenodigd, zoals een politicus.

muziek

Muziek

D.S.M.V. Euphonia

Hou je van muziek maken? Sluit je aan bij D.S.M.V. Euphonia, onze muziek-ondervereniging, en/of sluit je aan bij een verenigingsband! Als lid van de DSB heb je alle materialen van Euphonia tot je beschikking; een professionele DJ-set, instrumenten, microfoons, versterkers... noem maar op.

toneel

Toneel

D.S.T. Kachel

Via voorstellingen, workshops en diverse andere methoden zorgt toneelondervereniging Kachel voor de culturele ontplooiing van haar leden. Even alles los kunnen laten en het publiek een verhaal vertellen op manieren die zij niet vaak zien, lachen, huilen, meezingen... alles komt langs op een door Kachel verzorgd evenement.

bier brouwen

Bier brouwen

D.B.B.G.

Het Delftsch Bonds Brouwers Gilde (DBBG) is een unieke ondervereniging binnen Delft. DBBG organiseert regelmatig activiteiten die gerelateerd zijn aan bier en bierbrouwen. Daarnaast brouwen zij ook meerdere keren per jaar hun eigen bieren.

Slaapplek

Geen zin om na al dat feesten in de OWee met de trein terug naar huis te moeten om de dag daarna weer vroeg op te moeten staan? Slaap dan in een studentenhuis. Contacteer ons op owee@delftschestudentenbond.nl om te kijken of we nog plek hebben.

studenten wegwijzer logo

Wil je meer algemene informatie over de DSB, kijk dan eens op deze pagina .
Ook kun je bij Studenten Wegwijzer terecht voor studentenkorting en belangrijke zaken als verzekeringen.